Zenóbia

Zenóbia

Baconos Stangli

2015. május 28. - Zenóbia

Mentünk a Weinidylle-re, hárman lányok, kicsit aggódtam is előtte, mert nem vagyok teljesen jól szocializálva, hogy négy nap, kizárólag lányok, sok lesz az. De végül nem lett sok, gyarapodtak a telefonomban a harminc év múlva is idézhető mondások, és sokszor annyira röhögtünk, hogy folyt a könnyünk. Igazi nagyon durván gondolkodásmentes hétvége volt, ez mennyire tud hiányozni, mert néha túlaggódok dolgokat. Amiket nem kéne. Csak ha már elkezded, nehéz abbahagyni. És hoztunk haza bort, nyilván, csak nem merem meginni, mert akkor elfogy (végiggondoltam ezt alaposan), és ezt a fajtát csak ott lehet kapni. Az élet nagy problémái.

baconosrud5.jpg

Ja, és azt akartam felvezetni, hogy a hétvégére sütöttem ilyet, mert jót fog tenni a bor előtt, közben és után, és jót is tett, bár mi kevésbé cizelláltan szalonnás ropinak hívtuk.  

Baconos Stangli

Hozzávalók:

- 280 g liszt

- 220 g margarin

- 2 dl tejföl

- fél citrom leve

- 1 tk só

- 125 g kockázott bacon szalonna (kockázhatod te is, nekem pont nem volt erre még este tízkor energiám, és azért 125 g, mert ennyi volt a dobozban, ennyit elbír egy adag)

- 1 tojás (de ez csak ahhoz kell, hogy lekend, miután elnyújtottad, ne rakd bele a tésztába)

baconosrud3.jpg

Ez ilyen kétszemélyes adag, úgyhogy sztem eleve vedd a dupláját, én is azt tettem, csak a másik feléből olivás* lett. Ismét megemlítem, hogy amúgy igen, mindent vajjal csinálok, de nem azért mert sznob vagyok, hanem mert azzal finomabb, és teljesen más állagú tésztákkal lehet dolgozni. Ennél marad a margarin, mert mindig ipari mennyiséget csinálok belőle, és csóró vagyok, meg itt most tökmindegy, mindenképpen annyira jó, hogy ez nem fog számítani.

Fogsz egy tálat, mehet bele az összes hozzávaló, gyúrd össze, én kézzel. Folpack, hűtő, ha van annyi időd akkor egy fél napra, ha nincs, akkor annyi, hogy ugyan lágy a tészta, de szórj alá több lisztet, probléma kiküszöbölve.

Nyújtsd el lisztezett deszkán téglalap alakúra, és ujjnyi vastagra. Kend meg a tojással, vágd fel késsel, vagy pizzavágóval, én azzal szoktam, vagy bármivel, ha nem volt eleget hűtőben, ragadni fog kicsit, lisztezd be a bármit is.

Kivajazott tepsire rakosgasd, nem nő meg különösebben, úgyhogy nem kell öt centit hagyni köztük, 200 fokon húsz perc.

Ropogós, kellőképpen zsíros, megéri, a négy nap borhétvége után mondjuk még én is három napig salátát ettem, pedig utálom.

Zenóbia a Facebookon!

* az olivás annyiban különbözik, hogy a tésztába bacon helyett felaprított olivabogyót keversz, meg egy kávéskanál oregánót. Arról is kaptok képet:

    

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr887438852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2015.05.28. 20:45:48

Ez veszélyesen jól néz ki!
süti beállítások módosítása