Zenóbia

Zenóbia

Sütőtökös sajttorta

2014. november 18. - Zenóbia

Mielőtt még kifut a szezon, mármint a tök. Aztán jöhetnek lassan az aranyló csillámporos meg giccsfaktoros sütik, mert jön a kiskarácsonyjinglebellslastchristmas meg ezek, hogy nekem mennyire nincs kivételesen karácsonyi hangulatom, de azért majd sütök Nektek ilyeneket, csak közben nem azt fogom gondolni, hogy hajjdeszeretekmindenkit, hanem azt, hogy mindenkibekaphatja, dehogyis. Azt mondtam már, hogy szeretem, hogy korán sötétedik, és a ködöt is, meg ezt az egész homályos-melankolikus hangulatot? Attól még nekem mondjuk nincs, viszont a Fröccsteraszon adnak forralt bort, és lehet matracon fetrengeni, meg sült kolbászt enni közben. Csak aztán ne menjetek el bulizni, ragaszkodjatok az eredeti, pihenős tervhez, mert nem lesz ennek jó vége, én mondom. 

sütőtökössajjtorta8.jpg

Sütőtökös Sajttorta (innen)

Hozzávalók:

- 200 g vaj

- 200 g liszt

- 100 g darált dió

- 100 g porcukor

- 1 csomag sütőpor

- 1 csipet só

Gyúrd össze a tésztához valókat, tedd hűtőbe egy órára. Nyújtsd el ujjnyi vastagra, mehet a kivajazott piteformádba, ja, míg hűlt a tészta, csináld meg a tölteléket. Ezt:

sütőtökössajjtorta9.jpg

Krém:

- 375 g mascarpone sajt

- 175 g barnacukor

- 4 ek liszt

- 100 g tejföl

- 1 tk fahéj

- fél tk só

- 4 tojás

- 450-500 g sült és aztán pürésített sütőtök (ne héjastul, ha lehet egy ilyen javaslatom)

sütőtökössajjtorta3.jpg

Fogj egy tálat. Eddig jó. Sajt, barnacukor, tejföl, keverd habosra géppel. Add hozzá a lisztet, fahéjat, sót, pürésített sütőtököt (nálam botmixer játszott) keverd, majd add hozzá egyenként a tojásokat (én mondjuk rohadtul nem szoktam egyenként, biztos ezzel okozok valami traumát a pite lelkivilágában, de a traumák erősítik az egyéniséget, bocs), és keverd mondjuk még két és fél percig. Borítsd rá a pitetésztára, mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. Rezegni fog a közepe, ne ijedj meg, én megijedtem helyetted is. Hűtsd ki, aztán hűtőbe egy éjszakára, és másnap tök jól lehet majd szeletelni, és mindenki imádni fogja, mármint nem biztos persze, hogy mindenki, mert anyukámék például utálták, de a nagy többség.

sütőtökössajjtorta10.jpg

Kivittünk belőle a Szimpla Piacra hatot direkt, mert szezonális, meg sajttorta, az meg menő és jól is néz ki, rohadt gyorsan elfogyott, és mindenki extrán jótékony lett tőle. Úgyhogy egyetek ilyet.

sütőtökössajjtorta4.jpg

Zenóbia a Facebookon!

Azokon a képeken, amelyiken nem tűnik elég homogénnek a krém, az történt, hogy ott csak simán keverőgéppel adtam hozzá a sült tököt, úgy is pont olyan finom volt egyébként, csak akkor másképp néz ki a történet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr66857905

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.18. 12:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.11.18. 11:15:44

Nem akarok nyelvtannáciskodni de a sajttorta az inkább túrótorta lesz.... A félrefordítás oka az hogy sok nyelvben nem tekintik külön kategóriának a túrót.

A Mascarpone ugyanannyira sajt mint a túró, igazából az olaszoknál a Mascarpone helyettesíti az édes túrót, míg a sós túró a Ricotta.

Idegesek is lesznek ha valaki megcukrozza a Ricottájukat, ezt tapasztalatból mondom... :)

Krutzifix 2014.11.20. 18:33:01

Nekem nyóc, hogy ez sajt-, vagy túrótorta lesz a végén, ha finom. De. A krém leírása úgy kezdődik, hogy a sajtot, a cukrot és a tejfölt keverjük habosra, majd úgy folytatódik, hogy adjuk hozzá - többek között - a tejfölt... most akkor mi van?

Zenóbia 2014.11.20. 19:16:39

@Krutzifix: Jogos, köszi, javítottam, a többek közöttnél már nincs ott a tejföl.:) és finom is. :)
süti beállítások módosítása