Zenóbia

Zenóbia

Sárgabarackos-morzsás pite

2014. július 17. - Zenóbia

Tudom-tudom, mi a fenéért nem akkor posztolom, amikor ott potyog lefelé a fáról a sárgabarack a kertben, és alig várod, hogy valaki megírja, hogy milyen csuda-fantasztikus sütit süthetnél belőle, hanem direkt megvárom, amikor már az összeset befőzted lekvárnak. Vagy pálinkának. (egy üvegért cserébe süti?hmm?) 

Első lépés: szerezz sárgabarackot. Ez lesz belőle itt a képen, irtó finom, tényleg-tényleg. Tényleg! Nem csak úgy mondom! sárgabarackospite2.jpg

Sárgabarackos-morzsás pite

Hozzávalók a tésztához:

- 45 dkg liszt

- 3 tojás sárgája

- 15 dkg porcukor

- 25 dkg vaj

- 1 csomag sütőpor

- csipet só

- egy púpos evőkanál tejföl

Az lett, hogy rájöttem, mennyivel jobb kézzel összegyúrni a tésztát, mint géppel, vagy legalábbis nekem most mennyivel jobban esik, hogy gyurmázhatok, de nektek nem muszáj ettől még. Úgy történik, hogy fogsz egy tálat, mehet bele a porcukor, tojássárgája, felkockázott vaj, sütőpor, só, meg a liszt fele mondjuk. Bal kézzel megmarkolom a tál szélét, jobb kézzel gyúrok, kiskoromban az volt a vágyam, hogy hadd legyek mégis balkezes, mert az olyan misztikusnak tűnt, meg mondjuk egy csomó mindent csinálok fordítva, lásd söprögetés, anyám le is szúrt, hogy hogy lehet így fogni azt a seprűt. Meg egyszer megettem egy egész tányér levest bal kézzel, mire rájöttem, hogy valami nem stimmel. Na, most hogy már ezt is tudjátok rólam, mehet bele a többi liszt, meg a tejföl, gombóc, mehet a hűtőbe egy órára mondjuk.

sárgabarackospite1.jpg

Lisztezett deszkán nyújtsd el a tésztát ujnyi vastagra, ez egy nagy tepsihez elég mennyiség, kivajazott tepsibe applikáld bele a nyújtófa segítségével. Ami lelóg rámorzsolhatod majd a tetejére, vagy edd meg. A bátyám mindig is imádta a nyers linzert, és még életben van, szóval no para.  

Hozzávalók a töltelékhez:

- sárgabarack. sok.

- fahéjas-kristálycukor (tudom, hogy utáljátok, én is utálom, de ízlés szerint, bocs.)

- sárgabarack lekvár

A tésztát megkenten vékonyan a lekvárral, majd ráhajigáltam a megmosott, felnegyedelt barackokat, ha van otthon darált diód, szórhatsz alá egy keveset, de abszolút kihagyható lépés. A barackokat szórd meg a fahéjas cukorral, attól is függ, mennyire édes a barack, az enyémek nem voltak annyira azok, de amúgy ennek a sütinek nem árt, ha gyümölcs íze van.  

A morzsatetőhöz:

- 360 g kristálycukor

- 210 g liszt

- 180 g vaj

Morzsold össze kézzel, ha maradt leesett linzertésztád, azt is tépkedd hozzá nyugodtan, aztán szórd meg vele a barackok tetejét, majd mehet a sütőbe, 180 fokon kb. 40 perc. Nagyon szerettem ezt a sütit, és most pont ebédidő van, és éhes vagyok, és még be kell szúrnom róla a képeket, az élet időnként rettenetes próbatételek elé állítja az embert. Hát nem?

Zenóbia a Facebookon! Gyertek oda is, mert ott már hamarabb kirakom a képeket, és akkor lehet könyörögni a receptért, amit meg is ígérek, hogy mindjárt, aztán három héten belül azért általában az is megszületik, kár, hogy addigra lejár a barackszezon, ugye.

sárgabarackospite6.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr656451801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása