Zenóbia

Süti, meg akármi, meg bármi.

FB



ide írhatsz Zenóbiának

blog.zenobia[kukatz]gmail.com

EgyünkEgymásért

egyunk-egymasert-logo.jpg

Zenóbia itt megy le alfába

pilates_150.jpg

Zenóbia olvas és ír

Címkék

Áfonya (1) áfonya (4) ajándék (1) aká (1) akármibármi (162) alkohol (1) alma (8) ananász (1) aprósüti (31) aszalt (1) aszaltgyümölcs (1) autó (16) avon (1) bab (1) babapiskóta (2) bacon (2) banán (3) barack (1) baracklekvár (1) barnacukor (1) bátty (9) blog (11) blondie (1) bonbon (5) brownie (4) cake pop (2) Címkék (6) citrom (12) család (1) cseresznye (2) csokoládé (50) csokoládémáz (1) cukor (1) cukorhab (1) cukormáz (4) cupcake (15) diéta (4) dilidodó (1) dió (59) dióslinzer (1) édesség (1) egészség (64) eper (8) esküvő (52) étcsokoládé (18) ételfesték (3) facebook (1) fahéj (9) fánk (1) fehércsokoládé (2) film (42) fóbia (25) fog (2) fogak (10) fokhagyma (1) fondant (2) forddal nyaralok (2) francia (1) gasztro (178) gesztenye (1) gofri (1) goodfood (1) gozsdu (1) gyerek (12) gyümölcs (38) habcsók (4) hagyma (1) hagyomány (1) halloween (1) hannah swenen (1) hannah swensen (51) ház (1) időjárás (67) internet (2) iván (36) iwiw (2) játék (4) jenny colgan (1) joghurt (1) jótékonyság (3) juhtúró (1) kakakó (1) kakaó (38) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (2) karamell (9) kávé (16) keksz (47) kelttésza (1) kelttészta (6) kenyér (2) keresztlány (2) keresztmama (2) kert (5) kesudió (1) kifli (2) kirándulás (4) kókusz (18) kókuszolaj (1) kóla (1) könyv (18) kornélia (8) körte (3) közlekedés (24) krém (4) krémes (15) krumpli (2) kukorica (2) kutya (1) lakás (30) lángos (2) lekvár (42) leveles tészta (3) lilla (4) limoncello (2) linzer (25) Loretta (1) mák (11) málna (4) mandula (7) mandulaliszt (1) marcipán (7) mascarpone (22) mazsola (1) meggy (10) melissza (3) mese (5) méz (8) mogyoró (3) mogyoróvaj (4) motor (7) mozi (6) muffin (14) munkahely (30) nagyi (19) napraforgómag (1) narancs (7) nemsüti (2) nigella (1) nutella (9) nyaralás (29) olaj (3) oliva (1) olivaolaj (1) palacsinta (2) paleo (1) paradicsom (2) pénz (4) piac (1) piskóta (6) Pisztácia (1) pite (18) pogácsa (5) poronty (1) puding (4) rádió (2) rákóczi (1) rákóczi túrós (1) rendezvény (1) répa (2) restaurant day (2) ribizli (1) rum (2) sajt (6) sajttorta (1) sárgabarack (4) segitsüti (1) (1) sonka (1) sör (1) sorozat (2) sós (17) stangli (2) sütésnélkül (1) süti (104) sütipecsét (1) sütiskrimi (54) sütőtök (2) szalakáli (2) szeder (2) szezámmag (1) szilva (4) szomszéd (10) táblacsoki (1) társadalmi élet (35) tej (2) tejcsokoládé (2) tejföl (4) telefon (4) tepertő (1) tesco (3) testképzavar (64) tojásfehérje (1) torta (36) túró (31) tv (35) ünnep (32) utazás (6) vaj (3) vallás (3) valóvilág (4) vanília (4) vásárlás (54) velvet (2) vendégposzt (4) virsli (1) vodka (1) zab (2) zene (10) Címkefelhő

Zenóbia-adatvédelem

Fotók, receptek, posztok kizárólag a beleegyezésemmel, illetve a forrás megjelölésével tehetők közzé más oldalakon, vagy nyomtatásban. Kivéve azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, tovább gomb után, pedig a blogomra jut az olvasó.

Még sütik

Legjobb receptes blogok 

 

torkosborz.hu

2014.03.23. 19:45 Zenóbia

Rákóczi túrós

rákóczi6.jpg

Nőnapra rendelték tőlem a gyárban, a soron dolgozó nőknek a fiúk, mert rendesek és figyelmesek és mert abban reménykedtek, hogy majd ők is kapnak belőle, és kaptak is. Mi meg még Pistikét is kaptunk, amit majdnem annyira utálok, mint a cikláment, sikerült is rekordidő alatt kinyírnom, mert aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, ugye. De ezt tudom ellensúlyozni azzal, hogy elég jól tudok Rákóczi túróst sütni, így talán megmenekülök a Virágok Érdekvédelmi Szervezetének büntetésétől, hogy mondjuk bezárnak egy fóliasátorba egy csomó húsevő növénnyel két hétre. Feltéve, ha a tagok szeretik a sütit, mert ha nem, akkor villámgyorsan át kell állnom a húsos pitére. De az egyik virágládánkban például nagyon szépen megterem a fű, néha lenyírjuk ollóval. Mármint az Iván, na jó. 

Csináltam ezt már egy párszor, és még fogom is, csak az a nagy kár, hogy tényleg nem eshetek neki egymagam egy villával. Oly nehéz az élet.

Rákóczi túrós

Hozzávalók a tésztához (nagy tepsi - 32x32):

- 45 dkg liszt

- 3 tojás sárgája

- 15 dkg porcukor

- 25 dkg vaj

- 1 csomag sütőpor

- egy púpos evőkanál tejföl

Keverd ki a porcukrot a vajjal és a tojások sárgájával, add hozzá apránként a sütőporos lisztet, és a tejfölt. Nyújtsd el a tésztát egyforma vastagra lehetőleg, és még lehetőleg akkorára, mint a vajjal kikent tepsid. Szurkáld meg villával, majd a 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. tíz percig, az alatt aranybarna lesz a linzer tésztád. Vedd ki, és tedd félre, ha még nem vagy kész a túrókrémmel, a sütőt vedd vissza 180 fokra.

rákóczi4.jpg

Ez a verzió szerintem tészta ügyileg abszolút maga a tökély, és mivel csak a sütés idején változtattam (ezt tovább sütöttem) az eddigiekhez képest, ezért tutira amiatt. 

Hozzávalók a krémhez:

- 1 kg túró

- 100 g búzadara

- 200 g kristálycukor

- 1 tojás

- 1 citrom reszelt héja

Itt máris van egy tanulság, hogy még mindig van mit javítani, úgyhogy hallgass rám és másfeles adag krémet csinálj, kivéve búzadara, abból elég lesz a 100 g továbbra is. Így magasabb krémet fogsz kapni, el fogja bírni bőven a süti, a szélein nekem így voltak enyhébb hiányosságok.  

Keverd ki géppel a hozzávalókat, majd miután megkented vékonyan baracklekvárral a tésztát, simítsd el rajta a krémet, lehetőség szerint szintén egyenletesen, nekem ez nehézséget szokott okozni, de lehet, hogy csak én vagyok ekkora béna. Mehet vissza a sütőbe 40 percre.

A tojáshabhoz:

- 200 g kristálycukor

- 200 g tojásfehérje (asszem 4 db tojásból lett ennyi)

Ha már majdnem letelt, a tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral, majd szedd habzsákba, és csíkozd rá keresztbe-kasul a túrókrém tetejére. Nekem a fülem is habos ilyenkor, de nem számít, jó lesz az, mehet vissza megint a sütőbe, 200 fokon amíg nem kezd egy kis színt kapni a hab, figyelj oda, mert ha megég, az nem vicces, miután ennyit küzdöttél vele. A rácsok közé kicsike mokkáskanállal applikáltam a sárgabarack lekvárt, te csinálhatod ezt is habzsákból, nekem részemről addigra pont a tököm tele volt a habzsákkal. 

Legközelebb másfeles túróval, és azon már tényleg egyszerűen nem lesz mit hova fejleszteni, annyira iszonyú-rettentő-marha jó lesz!

rákóczi1.jpg

Itt is jól megláthatod: Zenóbia a Facebookon! 

10 komment

Címkék: túró linzer lekvár


A bejegyzés trackback címe:

http://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr205848265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

mikka 2014.03.24. 10:39:10

háááttt...elég soványka Rákózci túrós ez a kinézete alapján..

shutika 2014.03.24. 10:51:23

Kirpóbálom, köszönöm

PrettyWitch 2014.03.24. 13:28:42

az egyik kedvenc sütim! valahogy diéta-kompatibilissé kéne tenni, de ötletem sincs, hogyan :(

napocskin9 2014.03.24. 16:22:18

@mikka: de legalább nincs benne semmi nem odavaló. Szerintem meg eszméletlen jól néz ki.

Zenóbia 2014.03.24. 19:37:07

@shutika: örülök neki!:-) és igazán nincs mit!

Zenóbia 2014.03.24. 19:39:04

@PrettyWitch: ezzel csak az a baj, hogy cukorhab van a tetején!:-D úgyhogy ez sajnos attól lesz diétakompatibilis, hogy csak egy aprócska kockát eszel belőle. De annyit meg minek...:-)

Zenóbia 2014.03.24. 19:39:46

@napocskin9: köszi-köszi. És köszi!:-)

PrettyWitch 2014.03.24. 20:20:22

@Zenóbia: Nagyon jól látod a mennyiségi problémát :)

RUSBAM 2014.03.25. 17:52:46

tuti betegre ettem volna magam;-) ;-) ;-)

Zenóbia 2014.03.26. 19:29:34

@RUSBAM: :) mélységesen megértelek :)