Zenóbia

Zenóbia

Puncstorta

2013. december 04. - Zenóbia

Vélhetően mindjárt elalszom, és egy egész picit másnapos is vagyok, így jutottam arra a döntésre, hogy ma puncstortát kaptok, mert ilyenkor rajtam a tömény cukor meg a zsír szokott nagyon segíteni, és ugyan ebben zsír nincs, de bezzeg cukor. Sajnos senki nem fog ma elém rakni egy egész puncstortát, meg egy villát. Villát nem is muszáj.

Apu kedvence, én meg örököltem tőle ezt a hajlamot, úgyhogy irtó kíváncsian vártam, hogy ebből vajon mi lesz. Puncstorta. Az lett.  

puncstorta3.jpg

Puncstorta

Több helyről szedtem össze az ötleteket, de innen merítettem a legtöbbet.

Hozzávalók a piskótához (18 cm-es tortaforma):

- 6 tojás

- 6 ek porcukor

- 6 ek liszt

- 1 csomag sütőpor

- 5 dkg vaj

- 1 csipet só

A tojásokat válaszd szét, verd fel félig a fehérjét a csipet sóval, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és verd fel teljesen keményre. A maradék öt ek cukrot add hozzá a sárgájákhoz, verd fehéredésig, meg habosra, add hozzá az olvasztott vajat. Felváltva adagold hozzá a felvert fehérjét és a sütőporral elkevert lisztet, itt már fakanállal dolgozz. 180 fokra előmelegített sütőben negyvenöt perc. Tényleg annyi, én tökre azt hittem, hogy az sok lesz, de nem. Hűtsd ki a tésztát egy rácson, majd vágd le a tetejét úgy egy centi vastagon. Kapard ki a torta belsejét, kb. egy ujjnyi vastag réteg maradjon alul is, meg oldalt is. A kivájt részt tépkedd bele egy tálba, tedd félre.    

puncstorta2.jpg

A töltelékhez:

- 4 ek rum

- 1 tojás

- 15 dkg porcukor

- 2 ek kakaó

- 1 dl erős kávé

- 10 dkg vaj

- 5 dkg aprított dió

- pár ek narancs-bodza lekvár (vagy amilyet találsz, tökmindegy, ez puncstorta, ebbe bármi belemehet, ez a lényege)  

A tortaformában maradt részt (én kiborítottam belőle még egyben, leszedtem a sütőpapírt, úgy hagytam kihűlni, és a töltéshez tettem vissza a formába), kend körbe belül két ek rummal elkevert lekvárral. A tojást gőz felett keverd ki a porcukorral, kakaóval, kávéval, míg kicsit be nem sűrűsödik. Nekem nem annyira sűrűsödött, de ez egyáltalán semmiféle problémát nem okozott, szóval ezen te már ne aggódj, aggódtam én helyetted eleget. A tűzről levéve add hozzá a vajat, a tépkedett-morzsolt tésztát, a diót, és a maradék két ek rumot. Keverd össze, majd töltsd be vele a tortát. Tedd a tetejére az elején levágott lapot, kend körbe felmelegített lekvárral, és pár órára tedd hideg helyre, nehezékkel a tetején (vágódeszka, arra befőtt, vagy könyv, vagy konzerv amit felhalmoztál arra az esetre, ha eljön a világvége).

puncstorta1.jpg

Másnap, vagy pár óra múlva jöhet a bevonat. Hozzávalók:

- 25 dkg porcukor

- 1 tojásfehérje

- piros ételfesték

Az átszitált porcukrot keverd ki a tojásfehérjével, és adj hozzá annyi színezéket, hogy a te agyadban megjelenő puncstorta színe legyen. Az én agyam eddigre már leállt, úgyhogy az Ivánt kérdezgettem minden egyes piros csepp után, hogy már elég rózsaszín? Még nem. És most már elég rózsaszín? Még nem. És most?? Még mindig nem. ??????? (itt már csak feltartottam a tálat, mártírarc) Részemről tálcára tettem egy rácsot, és arra a tortát, úgy vontam be. Háromszor, mert a máz nem maradt rajta egyből teljesen, legalábbis az oldalán nem, úgyhogy ami lefolyt, azzal újráztam. Van még hova fejlődni ebben a dologban.

Viszont szerintem durván finom lett. Durván édes, ne legyenek kétségeid, de hát a puncstorta az puncstorta, van rajta egy kiló cukormáz, ne várjunk mást. Odavoltam érte.

Zenóbia a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr325631486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2013.12.05. 00:49:12

Robert Menasse: Ez volt Ausztria.
Egy puncstortaszelet van a borítón, és mindent onnan vezet le, hogy ez "a dolog" ott nemzeti eledel. Mert undorító.
Esszégyűjtemény, kurva jó, persze Pozsonyban adták ki.
www.kalligram.com/?cl=kniha&iid=919

Amúgy meg fúj!
Ez az a torta, amit a lelketlen cukrászok a maradékból raknak össze, és eladják a munka közben leesett maszlagot s piskótaszélet. Cukrászati moslék. Olyan helyen, ahol ezt látom nem veszek semmit! Azért olyan bazi édes, mert el kell nyomni a moslék ízt.

Zenóbia 2013.12.06. 07:48:19

@Scala: Azta! Te aztán tényleg utálod a puncstortát! :D
én a párizsit is szeretem..

Scala 2013.12.06. 21:00:33

@Zenóbia: Szia!
Bocsánatot is kérek, radikális lett, mindemellett én tisztelettudó vagyok mások kajaügyi ízlésvilágát illetően. Nem reformszándékkal írtam, tehát.
És álmos is voltam nagyon. :-)

Párizsi: dettó! ;-)

Zenóbia 2013.12.07. 06:30:33

@Scala: semmi gond, te csak zsigerből írtad, amit gondoltál.:-) és hát ha nem szereted, akkor nem szereted, nincs mit tenni.:-)
süti beállítások módosítása