Zenóbia

Zenóbia

Diós-lekváros rugelach

2013. november 19. - Zenóbia

Egy diós, egy mákos, egy diós, így van ez mostanság. Ezer éve kinyomtattam és hazavittem és lefűztem a kék mappába, amiben az olyan sütik vannak, amik arra várnak nagyon türelmesen, hogy sorra kerüljenek. A múltkor maradt mascarpone a sajttortából, persze, mert direkt úgy csináltam, hogy maradjon, így végre megsütöttem. Mi a fenéért nem sütöttem ezt még meg eddig, és miért nem sütöm minden héten vagy kétszer, most már csak ez a kérdés.  

mascarponeskifli1.jpg 

Diós-lekváros rugelach (innen és innen vegyítve)

Hozzávalók a tésztához:

- 200 g mascarpone

- 200 g vaj

- 3 ek porcukor

- 225 g liszt

mascarponeskifli4.jpg

Keverd ki a tésztát, géppel, kicsit ragacsos lesz, de ez ne tartson vissza attól, hogy négy egyforma gombócra oszd el. Alufóliával elválasztva tedd őket egy tálba, a tálat a hűtőbe, minimum egy órára, mert különben a büdös életben nem fogod tudni elnyújtani. Mert ragacsos. Lehűtve viszont simán. Egyenként nyújtsd el őket, míg az egyikkel dolgozol, a többit hagyd a hűtőben. Nekem úgy saccra 25 cm átmérőjű körök lettek, nem baj, ha nem teljesen szabályos, és csak emlékeztet egy körre, de azért az nem árt, ha emlékeztet. Ha te amolyan akkurátusabb fajta vagy, akkor rakj rá egy tányért és vágd körbe. Aztán nyolc felé, pizzavágóval.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 100 g barnacukor

- 4 ek kristálycukor

- 50 g darált dió

- 150 g durvára vágott dió

- 2 tk fahéj

- sárgabarack lekvár

mascarponeskifli3.jpg

Kend meg lekvárral a cikkeket, szórd meg őket a diós-cukros-fahéjas keverékkel, a szélesebbik végéről indulva tekerd fel. Csináltam lekvármentes verziót is az Ivánnak, mert hát persze, azokat egy kis olvasztott vajjal kentem meg, arra szórtam rá a diós tölteléket, egy kicsit meg is nyomkodtam. Ami kihullik felhasználható a többihez, úgyhogy nem számít. Meg az sem, ha kifolyik kicsit a lekvár meg a cukor sütés közben, mert úgyis sütőpapíron sütöd, és az égetett cukor finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr125563024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

khmm... 2013.11.20. 09:15:42

Pár éve az első számú kedvencem ez a süti. :-) Én a Lidl-Aldiban kapható Philadelphia-klón krémsajttal csinálom, aminek az ára elég kedvező. A töltelékbe a durvára vágott dión kívül még teszek aprított aszalt gyümölcsöket is (vörösáfonya, sárgabarack, mazsola, stb.) Soha nem tudok eleget készíteni, pillanatok alatt elfogy. Pedig - elvileg :-D - sokáig eltartható. Idén ki akarok próbálni egy szilvalekváros-csokis verziót is. :-)

Zenóbia 2013.11.20. 12:55:10

@khmm...: hű, ez a szilvalekváros-csokis nagyon-nagyon ütősnek hangzik! :) a krémsajt tippet köszi, majd megnézem, mert ez nálunk sem csak egyszer készült, az már tuti. A sokáig eltartás teljesen reménytelen, ahhoz kéne csinálni vagy háromszoros adagot legalább. :D
süti beállítások módosítása