Végül is mindjárt itt van, meg a karácsony is, hamarosan lehet hőzöngeni, hogy már kirakták az üveggömböket a kirakatba, pedig még csak október van, meg amúgy is, ne vegyél karácsonyfát, csak kiültethetőt, aztán majd pár év múlva nyithatsz egy karácsonyfa kereskedést, mert nem találsz ki a kertből a sok rohadt fenyőtől. Engem nyugodtan szemen lehet köpni, mert már alig várom, hogy mindenhonnan a Jingle Bells szóljon. Ezt meg süssétek meg szilveszterre, ha már. A Váncza könyvből, meg innen, mert különben a büdös életben nem jöttem volna rá, hogy az egy szelet reszelt csokoládé hány dkg (hat), meg hogy amúgy is rakjunk bele inkább kakaót, mint reszelt csokit, főleg, hogy a múltkor már lereszeltem az ujjam a citrommal, és azóta még vagy háromszor ugyanott valami mással, kész horror. Ezt fokozandó tegnap még felrúgtam egy üveg sört a spejzban, úgyhogy rendeztem egy kis vidám tapicskolást a sörhabban, miközben keresgéltem az üvegszilánkokat. Este tizenegykor. Remek volt.
Bár kevésbé remek, mint ez a süti, ami frissen pont olyan, mint a pilóta keksz, másnap meg pont olyan, mint a megpuhult pilóta keksz. A csokis legalábbis. A lekváros pont olyan, mintha pilóta keksz lenne lekvárral. Gondoltad volna?
Szilveszter sütemény
Hozzávalók (másfeles adag):
- 750 g liszt
- 1 csomag dr, Oetker Váncza sütőpor
- 275 g cukor
- 300 g vaj
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 ek kakaó
Keverd ki a vajat a cukorral, add hozzá egyenként a tojásokat, aztán apránként a lisztet. Oszd ketté a tésztát, az egyik feléhez add hozzá a kakaót, és ha úgy látod jónak, akkor egy fél deci tejet -, én úgy láttam jónak.
Nyújtsd el úgy három mm vastagra, a világos tésztát szórd meg kristálycukorral, szaggasd ki, és tedd sütőpapíros tepsire. A kakaós tésztát csak szaggasd ki, azt nem kell megszórni semmivel. 180 fokon tíz percig süsd őket, pont tök jók lesznek.
Töltelékhez:
- lekvár
vagy csokoládé ganache:
- 2 dl habtejszín
- 300 g étcsokoládé
A ganache úgy készül, hogy gyöngyözésig melegíted a habtejszínt, akkor leveszed a tűzről és hozzáadod az összetördelt csokit, kevergeted, míg homogén nem lesz. Akkor kirakod a hidegre, és fél óránként átkutyulod habverővel, be fog sűrűsödni, aztán lehet vele tölteni. Ha nem akarod annyira sűrűre, akkor elég 1:1 arányban is a csoki és a habtejszín.
Töltsd meg a karikáidat lekvárral, meg csokoládé krémmel, a töltött karikákkal meg töltsd meg a vadiúj keksztartó dobozaidat, az egyikre köss masnit és ajándékozd el. Jól fog jönni a vendégségben, ahol valaki, aki még nem töltötte be a hármat úgy döntött, hogy a sütievés uncsi, sokkal viccesebb egyenként bezsákolni őket a fakockákkal együtt, majd szépen akkurátusan összerázogatni, hogy homogén masszát kapjunk.