Zenóbia

Zenóbia

Szilveszter sütemény

2013. október 14. - Zenóbia

Végül is mindjárt itt van, meg a karácsony is, hamarosan lehet hőzöngeni, hogy már kirakták az üveggömböket a kirakatba, pedig még csak október van, meg amúgy is, ne vegyél karácsonyfát, csak kiültethetőt, aztán majd pár év múlva nyithatsz egy karácsonyfa kereskedést, mert nem találsz ki a kertből a sok rohadt fenyőtől. Engem nyugodtan szemen lehet köpni, mert már alig várom, hogy mindenhonnan a Jingle Bells szóljon. Ezt meg süssétek meg szilveszterre, ha már. A Váncza könyvből, meg innen, mert különben a büdös életben nem jöttem volna rá, hogy az egy szelet reszelt csokoládé hány dkg (hat), meg hogy amúgy is rakjunk bele inkább kakaót, mint reszelt csokit, főleg, hogy a múltkor már lereszeltem az ujjam a citrommal, és azóta még vagy háromszor ugyanott valami mással, kész horror. Ezt fokozandó tegnap még felrúgtam egy üveg sört a spejzban, úgyhogy rendeztem egy kis vidám tapicskolást a sörhabban, miközben keresgéltem az üvegszilánkokat. Este tizenegykor. Remek volt.
Bár kevésbé remek, mint ez a süti, ami frissen pont olyan, mint a pilóta keksz, másnap meg pont olyan, mint a megpuhult pilóta keksz. A csokis legalábbis. A lekváros pont olyan, mintha pilóta keksz lenne lekvárral. Gondoltad volna?

szilveszter2.jpg

Szilveszter sütemény

Hozzávalók (másfeles adag):

- 750 g liszt

- 1 csomag dr, Oetker Váncza sütőpor

- 275 g cukor

- 300 g vaj

- 3 tojás

- 1 csomag vaníliás cukor

- 4 ek kakaó

Keverd ki a vajat a cukorral, add hozzá egyenként a tojásokat, aztán apránként a lisztet. Oszd ketté a tésztát, az egyik feléhez add hozzá a kakaót, és ha úgy látod jónak, akkor egy fél deci tejet -, én úgy láttam jónak.

szilveszter3.jpg

Nyújtsd el úgy három mm vastagra, a világos tésztát szórd meg kristálycukorral, szaggasd ki, és tedd sütőpapíros tepsire. A kakaós tésztát csak szaggasd ki, azt nem kell megszórni semmivel. 180 fokon tíz percig süsd őket, pont tök jók lesznek.

Töltelékhez:

- lekvár

vagy csokoládé ganache:

- 2 dl habtejszín

- 300 g étcsokoládé

A ganache úgy készül, hogy gyöngyözésig melegíted a habtejszínt, akkor leveszed a tűzről és hozzáadod az összetördelt csokit, kevergeted, míg homogén nem lesz. Akkor kirakod a hidegre, és fél óránként átkutyulod habverővel, be fog sűrűsödni, aztán lehet vele tölteni. Ha nem akarod annyira sűrűre, akkor elég 1:1 arányban is a csoki és a habtejszín.

szilveszter1.jpg

Töltsd meg a karikáidat lekvárral, meg csokoládé krémmel, a töltött karikákkal meg töltsd meg a vadiúj keksztartó dobozaidat, az egyikre köss masnit és ajándékozd el. Jól fog jönni a vendégségben, ahol valaki, aki még nem töltötte be a hármat úgy döntött, hogy a sütievés uncsi, sokkal viccesebb egyenként bezsákolni őket a fakockákkal együtt, majd szépen akkurátusan összerázogatni, hogy homogén masszát kapjunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr805551918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2013.10.15. 08:50:54

Ez jól hangzik, az indexes rövid összefoglalón meg I loled

die nadel 2013.10.15. 11:29:43

Jaj, ezt nagyon régóta sütjük karácsonyra - a lekváros változatot, még a nagyitól örököltük a receptet. Másnapra csodásan megpuhul, szeretem.

Zenóbia 2013.10.16. 12:12:23

@Túrós: Köszi :) és finom is, tényleg. :)

Zenóbia 2013.10.16. 12:14:13

@die nadel: Én most csináltam először, de tényleg állati jó, fogok még csinálni ilyet, az tuti. Nálunk karácsonykor a virágocska alakú lekváros linzer megy. :)
süti beállítások módosítása