Zenóbia

Zenóbia

Janka vaníliás kuglófja

2013. október 10. - Zenóbia

Hétfőre ígértem, de majdnem nem sikerült hétfőre megsütnöm, de aztán szerencsére mégis, nagy dolgok, amik összejönnek az életben. A szilikon sütőforma klassz dolog, és most rájöttem, hogy azért használom mostanában a klassz szót sűrűbben, mert átmosta az agyam a rádió. "Szia, de klassz, hogy felhívtál, kérhetsz egy nagyon klassz számot, a klassz szerelmednek, aki olyan boldog lesz ettől, hogy estére tuti süt neked egy klassz csokitortát, amit aztán a klassz kis villáitokkal elfogyaszthattok, miközben mindketten azt gondoljátok, hogy de klassz az élet. Klassz utat hazafelé!" Szóval, ó jajj, a szilikon sütőforma remek dolog. Ez most itt rózsa formájú kuglófot tudott sütni. Kis segítséggel, amit én nyújtottam neki. Ilyet:

vaniliaskuglof1.jpg

Janka vaníliás kuglófja (innen)

Hozzávalók:

- 10 dkg vaj

- 3 tojás

- 12 dkg cukor

- 1 rúd vanília kikapart belseje

- 2 tk vanília aroma

- 2,5 dl tej

- 30 dkg liszt

- 1 csomag sütőpor

- 5 dkg magozott meggy (mazsola! mazsola! - ha te olyan szerencsés vagy, hogy olyannak sütöd, aki szereti a mazsolát, de körülöttem senki, csak én, kegyetlennél is kegyetlenebb az élet)

- csipet só

- 1 citrom reszelt héja

A vajat keverd habosra a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat, és azokkal is keverd simára. Mehet bele a vanília, a tej és apránként a sütőporral elkevert liszt. A végén fakanállal kutyuld hozzá a magozott meggyet. 200 fokra előmelegített sütőben negyven perc, tűpróba.

vaniliaskuglof3.jpg

Hozzávalók a cukormázhoz:

- 230 g szitált porcukor

- 113 g vaj

- 1 tk vanília aroma

- 2 tk kávétejszín, vagy tej (nálam kávétejszín nyert, az pont egy darab olyan kis kübli volt)

- ételszínezék, ha gondolod, én gondoltam, mert a Janka egy olyan lány, aki nagyon szereti a rózsaszínt, így neki rózsaszín kuglóf jár. Egyszer még a rózsaszín csizmáját is kölcsönadta, amikor angyalnak öltöztem egy farsangra, szét is táncoltam a sarkát (Igen, léteznek rózsaszín csizmás, vadul táncoló angyalok).

vaniliaskuglof2.jpg

A vajat verd fel habosra, add hozzá a vanília aromát, majd lassú fokozaton apránként keverd hozzá az átszitált porcukrot. Add hozzá a kávétejszínt, és verd további négy percig. Meg ne kérdezd, hogy miért pont négy, csak. Közben hozzáadhatod a színezéket, ha színes mázat szeretnél.

vaniliaskuglof4.jpg

Mi nagyon rusztikusan körbepacsmagoltuk a mázzal a kuglófot, amitől úgy nézett ki, mint egy kurva nagy rózsaszín búgócsiga. Nem tök lapos az alja, mert sülés közben felpúposodott a tészta, de ha nem szeletelve tálalod, akkor simán vágd le róla a púpot, és a maradék cukormázzal edd meg. Aztán elmentünk moziba, mire hazaértünk megkötött. Eheted reggelire, uzsira, öt órai teához, ha nincs rajta máz, kenhetsz rá lekvárt is, mert miért ne.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr285539499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jankavagyok 2013.10.10. 08:48:50

Az a rózsan csizma hol van már... Akkor még rózsaszínben láttam a világot. "Klassz volt!"
Emlékszem rád, mikor angyal voltál! Most már (konyha)tündér lett belőled - így még jobb, pláne nekünk, akik megettük a rózsaszín kuglófot!

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2013.10.10. 15:45:19

Az én életem is nehéz mazsola ügyileg :) Ha már nem bírom az elnyomást, akkor előbb a mazsolátlan részt teszem a formába, a maradékba reeeeeeengeteg mazsolát teszek és mehet bele ez a fele (harmada... negyede...) is. Hacsak nem túl folyékony az anyag, ez a módszer be szokott válni :)

Zenóbia 2013.10.10. 17:04:14

@eszterlánc21: màr én is gondoltam rá, hogy egyszercsak fellázadok!:-) legalább félig:-) végül is mazsola azért mindig van otthon, mert hátha hirtelenjében megváltozik az ízlése a sok mazsolagyűlölőnek. De eddig még nem:-D

Zenóbia 2013.10.10. 17:05:52

@jankavagyok: konyhatündér, hát ez tök cuki, köszönöm!:-) ne màr, lásd màr most is rózsaszínben!:-)

Bartush 2013.10.10. 17:17:39

Kár volt a rózsaszín izéért. Szerintem addig sokkal szebb volt a kuglóf. Ilyen szilikonformád van?

Zenóbia 2013.10.11. 09:01:44

@Bartush: Na igen, nem véletlenül nem került fel róla úgy egészben kép, bár tény és való, hogy viszont vicces volt, a máz meg finom, szóval az értékén nem rontott! :) Nincs, csak kölcsönben járt nálam.

jankavagyok 2013.10.11. 13:37:09

Nem volt kár a rózsaszín izéért! Az egészet feldobta. Az "egyszerű" kuglóf ettől vált sütivé! És a rózsaszínség nekem járt! :)

Bartush 2013.10.13. 19:41:03

Értem. Vlsz nem utasítottam volna rózsaszínűen sem. Még szép hogy nem!

jankavagyok 2013.10.14. 12:42:21

Csak hogy tudd(játok): ez egy gyors finomság. Nem (csak) azért, mert gyors megcsinálni, meg gyorsan megsül stb., hanem mert olyan gyorsan elfogyasztotta a család, hogy lefotózni is alig volt időm! :)
süti beállítások módosítása