Zenóbia

Zenóbia

Lángos

2013. augusztus 12. - Zenóbia

Mondom az Ivánnak, mit főzzek ebédre, mondja az Iván, hogy lángost. A Pi receptje, aki a Győzőtől kapta, aki a lángossütő öreg nénétől tanulta, aki a kerek erdő közepében lakik egy fakunyhóban, ami körül az erdő állatai legelésznek békésen, míg a néne rá nem jön, hogy létezik baconnel töltött lángos. Ez itt nem olyan, mert még nem jött rá.

lángos1.jpg

Lángos

Hozzávalók:

- 1 kg liszt

- 1 élesztő

- 2,5 dl tejföl

- 1 nagyobb főtt krumpli

- 0,5 l tej

- só

Egy órával sütés előtt elég nekiállni. Egy tálba megy a liszt, a közepébe a felfuttatott élesztő, az összemorzsolt krumpli, majd szépen sorban a többi hozzávaló. Amikor már nem szóródik a liszt, én neki szoktam állni a keverőgéppel, aztán mikor már van egy gombóc kinézetű valamink, akkor gyúrom kézzel, amíg bírom, meg még egy kicsit tovább, míg el nem válik a táltól meg az ujjaimtól is a tészta. Amikor fáradok, szoktam közben hangosan káromkodni is, meg mérgesen odavagdosni a gombócot, roppant szórakoztató lehet nézni. Vagy ijesztő. Meleg helyen fél órát kelesztjük kb., a negyven fokban tíz perc kellett neki mondjuk. 

lángos3.jpg

Olajos kézzel kisebb ökölnyi tésztát fogunk, két kézzel széthúzgáljuk, forgatjuk, húzgáljuk, forgatjuk, forró olajban sütjük, de ne túl hirtelen, mert szar lenne, ha nyers maradna belül.

lángos4.jpg

Tegyünk rá fokhagymás olajat, ami így készül:

- 1 dl olaj

- 1 dl langyos víz

- 5-6 gerezd fokhagymanyomón áttört fokhagyma

- 2 csipet só

Összekutyuljuk, és hagyjuk összeérni. Ez kurva sok egyébként, de eláll. A fokhagymás olajjal megkent lángosra ne tegyünk semmit, csak sózzuk meg. Vagy tegyünk rá tejfölt, arra meg sajtot. Reszeltet. Esetleg füstöltet. Vagy lekvárt. Friss, házi, baracklekvárt. Vagy süssünk bele virslit. Vagy bacont. Vagy töltsétek meg csülkös pacallal.

lángos2.jpg

Mi most egy hétig lángost fogunk zabálni a Balaton partján, reggelire, ebédre és még vacsorára is. Meg tízóraira és uzsonnára. Egyetek lángost!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr775429746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2013.08.12. 17:40:34

Soha nem értettem, hogyan képes valaki lángosra lekvárt tenni, és még meg is eszi azt.

PrettyWitch 2013.08.12. 19:48:08

Ezt ki fogom próbálni!
süti beállítások módosítása