Zenóbia

Süti, meg akármi, meg bármi.

FB



ide írhatsz Zenóbiának

blog.zenobia[kukatz]gmail.com

EgyünkEgymásért

egyunk-egymasert-logo.jpg

Zenóbia itt megy le alfába

pilates_150.jpg

Zenóbia olvas és ír

Címkék

áfonya (4) Áfonya (1) ajándék (1) aká (1) akármibármi (162) alkohol (1) alma (8) ananász (1) aprósüti (31) aszalt (1) aszaltgyümölcs (1) autó (16) avon (1) bab (1) babapiskóta (2) bacon (2) banán (3) barack (1) baracklekvár (1) barnacukor (1) bátty (9) blog (11) blondie (1) bonbon (5) brownie (4) cake pop (2) Címkék (6) citrom (12) család (1) cseresznye (2) csokoládé (50) csokoládémáz (1) cukor (1) cukorhab (1) cukormáz (4) cupcake (15) diéta (4) dilidodó (1) dió (59) dióslinzer (1) édesség (1) egészség (64) eper (8) esküvő (52) étcsokoládé (18) ételfesték (3) facebook (1) fahéj (9) fánk (1) fehércsokoládé (2) film (42) fóbia (25) fog (2) fogak (10) fokhagyma (1) fondant (2) forddal nyaralok (2) francia (1) gasztro (178) gesztenye (1) gofri (1) goodfood (1) gozsdu (1) gyerek (12) gyümölcs (38) habcsók (4) hagyma (1) hagyomány (1) halloween (1) hannah swenen (1) hannah swensen (51) ház (1) időjárás (67) internet (2) iván (36) iwiw (2) játék (4) jenny colgan (1) joghurt (1) jótékonyság (3) juhtúró (1) kakakó (1) kakaó (38) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (2) karamell (9) kávé (16) keksz (47) kelttésza (1) kelttészta (6) kenyér (2) keresztlány (2) keresztmama (2) kert (5) kesudió (1) kifli (2) kirándulás (4) kókusz (18) kókuszolaj (1) kóla (1) könyv (18) kornélia (8) körte (3) közlekedés (24) krém (4) krémes (15) krumpli (2) kukorica (2) kutya (1) lakás (30) lángos (2) lekvár (42) leveles tészta (3) lilla (4) limoncello (2) linzer (25) Loretta (1) mák (11) málna (4) mandula (7) mandulaliszt (1) marcipán (7) mascarpone (22) mazsola (1) meggy (10) melissza (3) mese (5) méz (8) mogyoró (3) mogyoróvaj (4) motor (7) mozi (6) muffin (14) munkahely (30) nagyi (19) napraforgómag (1) narancs (7) nemsüti (2) nigella (1) nutella (9) nyaralás (29) olaj (3) oliva (1) olivaolaj (1) palacsinta (2) paleo (1) paradicsom (2) pénz (4) piac (1) piskóta (6) Pisztácia (1) pite (18) pogácsa (5) poronty (1) puding (4) rádió (2) rákóczi (1) rákóczi túrós (1) rendezvény (1) répa (2) restaurant day (2) ribizli (1) rum (2) sajt (6) sajttorta (1) sárgabarack (4) segitsüti (1) (1) sonka (1) sör (1) sorozat (2) sós (17) stangli (2) sütésnélkül (1) süti (104) sütipecsét (1) sütiskrimi (54) sütőtök (2) szalakáli (2) szeder (2) szezámmag (1) szilva (4) szomszéd (10) táblacsoki (1) társadalmi élet (35) tej (2) tejcsokoládé (2) tejföl (4) telefon (4) tepertő (1) tesco (3) testképzavar (64) tojásfehérje (1) torta (36) túró (31) tv (35) ünnep (32) utazás (6) vaj (3) vallás (3) valóvilág (4) vanília (4) vásárlás (54) velvet (2) vendégposzt (4) virsli (1) vodka (1) zab (2) zene (10) Címkefelhő

Zenóbia-adatvédelem

Fotók, receptek, posztok kizárólag a beleegyezésemmel, illetve a forrás megjelölésével tehetők közzé más oldalakon, vagy nyomtatásban. Kivéve azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, tovább gomb után, pedig a blogomra jut az olvasó.

Még sütik

Legjobb receptes blogok 

 

torkosborz.hu

2013.07.16. 07:46 Zenóbia

Krumplis pogácsa

Pogácsa nélkül nincs vendégség, ezt tudtátok? Így meg, hogy már tudományos könyvem is van a kelesztésről, főleg nincs. Krumplis. A kifinomultabb lelkeknek burgonyás.  

krumplispogi2.jpg

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

- 1 kg liszt

- 35 dkg krumpli

- 25 dkg vaj

- 6 dl tej

- 5 dkg élesztő + 1 tk kristálycukor + 1 dl tej

- 5 dkg só

krumplispogi3.jpg

Fél kg krumpliburgonyát már előző este megfőztem héjában, még melegen megpucoltam, átnyomtam a krumplinyomón, adtam hozzá egy kis vajat, és megszórtam liszttel, hogy ne barnuljon meg. 

Hajnalok-hajnalán aztán ihajj-csuhajj kipattantam az ágyból, magam elé kanyarítottam a köténykémet, szélesre tártam az erkély ajtót és úgy köszöntöttem a madárcsicsergéses napsugarakat. Hát, ezt így kurvára nem, de azért felsorakoztak a gyúródeszkán a hozzávalók, meg egy bögre koffeinmentes kávé. Abba nem ér belekötni, az illúzió az illúzió, én meg nem ittam tíz éve semmit, amiben van koffein, úgyhogy csak szépen lassan állok át a napi két liter kávéra kólával.

A lisztet beleborítottam a kelesztőtálba, mehet bele a felkockázott vaj, a só, a tört krumpli és a cukorral-tejjel felfuttatott élesztő. A tejet fokozatosan adagoltam hozzá, és kézzel összegyúrtam annyira, hogy a keverőgép ne szórja be az egész nappalit liszttel. A géppel elvoltam vele úgy tíz percig, aztán kézzel még tíz percig, itt megint jön a misztikusan hangzó kéztől, táltól szépen elváló tészta, amiben buborékok képződnek, ahogy gyurmászod. De elválik és képződnek, tök jó lesz! Amikor először ledobja magáról a tetőt a kelesztőtál, akkor lehet elnyújtani akkorára, mint a deszka, megkenni olvasztott vajjal, összetekerni mint a bejglit, egymásra hajtani a két végét, úgy hagyni negyed órát. Ezt még egyszer. És még egyszer. Negyedjére már csak elnyújtod, a pogácsa szaggatóval megütögeted a tészta tetejét, megkened tojással. Szaggatod, megsodrod az alját, mehet a kikent tepsire. 200 fokra előmelegített sütőben nekem tíz perc a halványabb pogi, tizenöt a sültebb pogi, neked annyi, ahogy szereted. 

krumplispogi1.jpg

Ez nem ilyen masszív pogi, állati könnyű pihe-puha vajas-krumplis tészta.  

5 komment

Címkék: krumpli pogácsa


A bejegyzés trackback címe:

http://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr25395223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

panka 2013.07.16. 10:33:11

Aztakurva, de jól néz ki!
És mondd, új krumpliból, vagy régiből kell? Tudományosan, kérem szépen, mert mint megtudtam, a szilvás gombócot csak régiből lehet, hát ezért kérdezem. Mert megsütöm.

Zenóbia 2013.07.16. 10:38:31

@panka: Ugye? tisztára vétek volt megenni. Na jó, nem.:)) szóval tényleg, bele is akartam írni, de aztán elfelejtettem, hogy régiből, csakis régiből, apukám bejárta a fél várost öreg krumpliért. :)

PrettyWitch 2013.07.16. 14:12:35

Párom egyik kedvence a krumplis lángos, aminek az eleje hasonlóan indul, ezért kérdezném: jobb, ha egy éjszakát hagyom állni a kifőtt krumplit, vagy csak neked jött most ki így a lépés? Köszi!

Zenóbia 2013.07.16. 14:15:36

@PrettyWitch: Nem, csak nekem így jött ki, de kihűteni ki kell szerintem. zenobia.blog.hu/2013/02/26/krumplilangos_482
nézd meg ezt is esetleg ötlet merítésnek :) az Iván is odavan érte, a múltkor csak simán liszt-törtkrumpli-vaj kombóval csináltam egy adagot, az is tök jó volt.

PrettyWitch 2013.07.16. 14:21:29

@Zenóbia: Próbálnám én kihűteni, ha nem este 8-kor találná ki, hogy aznap estére krumplis lángost szeretne :) Kösz a linket, ki is ment a fejemből!