De arra kiváló! És milyen kibaszás lenne, ha azt írnám, hogy csak ballagásra, kénytelen lennél várni egy évet, hogy kipróbálhasd. Elképesztően rendes vagyok, a torta meg csak simán elképesztő, egy szelet után boldog cukorkómában vigyorogsz majd mindenkire. Bennem volt még erő végigkóstolni a gyümölcsös-túrós meg a gesztenyés tortát is, de én köztudottan nem vagyok normális.
Túró Rudi torta brownie tésztával (innen)
Hozzávalók a tésztához (1 lap, 24 cm-es tortaforma):
- 130 g étcsokoládé
- 130 g vaj
- 170 g porcukor (ha hatvan % alatt van az étcsokid, akkor csökkentsd le 120 grammra egész nyugodtan)
- 2 tojás
- 70 g liszt
- fél csomag sütőpor
Olvaszd meg gőz fölött a csokit a vajjal, meg a cukorral. Vedd le a gőzről, hűtsd le kicsit, és keverd hozzá a villával felvert tojásokat, majd apránként a sütőporos lisztet. Öntsd kivajazott, sütőpapírral bélelt (én aztán biztosra megyek) tortaformába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig. Ebből csinálj még egyet. A lapokat én egy nappal előre megsütöttem, nekem úgy jobban eloszlott az izgulás, hogy vajon totálisan elszarom-e az egészet. Meg könnyebb is másnap tölteni, csak hogy valami praktikus indokot is mondjak.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g túró
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl habtejszín
- 10 g expressz zselatin fix
- 100 g porcukor
A két túróréteg közé:
- 100 g étcsokoládé
- 30 g vaj
Keverjük össze a töltelékhez valókat, a felét kenjük rá az egyik szimpatikus brownie lapra. Tegyük hűtőbe fél órára. Olvasszuk meg gőz felett az étcsokit a vajjal, csorgassuk a túróra, mehet vissza a hűtőbe. Ha rádermedt, kenjük rá a túrókrém másik felét is, és mehet rá a másik brownie lap.
Éééééééééés, most jön a törpék legyilkolása, tök jó lesz, hidd el, Hókuszpók sírna örömében. Vegyél ilyet, mert ez most fiútorta, az meg kék. Nem vagyok sablonos és fantáziátlan, dehogy, lánynak rózsaszín, fiúnak kék, és különben is, ilyen színű pillecukrot bírok felhajtani.
Hozzávalók a cukorfondanthoz:
- 100 g pillecukor
- 35 g porcukor
A pillecukrot egy jénaiban olvaszd össze. Nyitogasd fél percenként, és keverd meg fakanállal, amire ráragad, amit egy kiskanállal próbálsz leszedni róla, de a kiskanálra is ráragad, ó jajj, most már két ragacsos kanál van és csak két kezed van, nézz rémülten, de elszánt arccal! A megolvadt törpökhöz kutyuld hozzá fokozatosan a porcukrot, először fakanállal, aztán később amikor már gyúrhatónak tűnik és vélhetően nem égeti le a tenyeredről a bőrt, kézzel. Előbb-utóbb nyújtható masszát fogsz kapni. Porcukorral megszórt deszkán nyújtsd ki minél vékonyabbra, ez nálam kb. két mm, a végén igénybe vettem az Iván százkét kilóját is, mindig mondtam, hogy nem bírom a nyeszlett pasikat, most egy olyannal mi a fenét kezdtem volna. Mielőtt ráteszed a tortára, kend körbe vajjal kikevert cukorral vékonyan, hogy legyen mire tapadnia a fondantnak. Borítsd rá, lapogasd le, vágd körbe, a maradékból csinálj rá díszeket, amiket szintén vajas cukorral tapassz rá, mert különben lepottyannak. Ballagási tortára ballagási csomag jár baltával, nem én csináltam, de a kreatívabb fajták legyárthatják marcipánból az egész osztályképet.