Zenóbia

Süti, meg akármi, meg bármi.

FB



ide írhatsz Zenóbiának

blog.zenobia[kukatz]gmail.com

EgyünkEgymásért

egyunk-egymasert-logo.jpg

Zenóbia itt megy le alfába

pilates_150.jpg

Zenóbia olvas és ír

Címkék

áfonya (4) Áfonya (1) ajándék (1) aká (1) akármibármi (162) alkohol (1) alma (8) ananász (1) aprósüti (31) aszalt (1) aszaltgyümölcs (1) autó (16) avon (1) bab (1) babapiskóta (2) bacon (2) banán (3) barack (1) baracklekvár (1) barnacukor (1) bátty (9) blog (11) blondie (1) bonbon (5) brownie (4) cake pop (2) Címkék (6) citrom (12) család (1) cseresznye (2) csokoládé (50) csokoládémáz (1) cukor (1) cukorhab (1) cukormáz (4) cupcake (15) diéta (4) dilidodó (1) dió (59) dióslinzer (1) édesség (1) egészség (64) eper (8) esküvő (52) étcsokoládé (18) ételfesték (3) facebook (1) fahéj (9) fánk (1) fehércsokoládé (2) film (42) fóbia (25) fog (2) fogak (10) fokhagyma (1) fondant (2) forddal nyaralok (2) francia (1) gasztro (178) gesztenye (1) gofri (1) goodfood (1) gozsdu (1) gyerek (12) gyümölcs (38) habcsók (4) hagyma (1) hagyomány (1) halloween (1) hannah swenen (1) hannah swensen (51) ház (1) időjárás (67) internet (2) iván (36) iwiw (2) játék (4) jenny colgan (1) joghurt (1) jótékonyság (3) juhtúró (1) kakakó (1) kakaó (38) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (2) karamell (9) kávé (16) keksz (47) kelttésza (1) kelttészta (6) kenyér (2) keresztlány (2) keresztmama (2) kert (5) kesudió (1) kifli (2) kirándulás (4) kókusz (18) kókuszolaj (1) kóla (1) könyv (18) kornélia (8) körte (3) közlekedés (24) krém (4) krémes (15) krumpli (2) kukorica (2) kutya (1) lakás (30) lángos (2) lekvár (42) leveles tészta (3) lilla (4) limoncello (2) linzer (25) Loretta (1) mák (11) málna (4) mandula (7) mandulaliszt (1) marcipán (7) mascarpone (22) mazsola (1) meggy (10) melissza (3) mese (5) méz (8) mogyoró (3) mogyoróvaj (4) motor (7) mozi (6) muffin (14) munkahely (30) nagyi (19) napraforgómag (1) narancs (7) nemsüti (2) nigella (1) nutella (9) nyaralás (29) olaj (3) oliva (1) olivaolaj (1) palacsinta (2) paleo (1) paradicsom (2) pénz (4) piac (1) piskóta (6) Pisztácia (1) pite (18) pogácsa (5) poronty (1) puding (4) rádió (2) rákóczi (1) rákóczi túrós (1) rendezvény (1) répa (2) restaurant day (2) ribizli (1) rum (2) sajt (6) sajttorta (1) sárgabarack (4) segitsüti (1) (1) sonka (1) sör (1) sorozat (2) sós (17) stangli (2) sütésnélkül (1) süti (104) sütipecsét (1) sütiskrimi (54) sütőtök (2) szalakáli (2) szeder (2) szezámmag (1) szilva (4) szomszéd (10) táblacsoki (1) társadalmi élet (35) tej (2) tejcsokoládé (2) tejföl (4) telefon (4) tepertő (1) tesco (3) testképzavar (64) tojásfehérje (1) torta (36) túró (31) tv (35) ünnep (32) utazás (6) vaj (3) vallás (3) valóvilág (4) vanília (4) vásárlás (54) velvet (2) vendégposzt (4) virsli (1) vodka (1) zab (2) zene (10) Címkefelhő

Zenóbia-adatvédelem

Fotók, receptek, posztok kizárólag a beleegyezésemmel, illetve a forrás megjelölésével tehetők közzé más oldalakon, vagy nyomtatásban. Kivéve azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, tovább gomb után, pedig a blogomra jut az olvasó.

Még sütik

Legjobb receptes blogok 

 

torkosborz.hu

2013.06.11. 12:54 Zenóbia

Réteges tepertős pogácsa

Zsír, ropogósra sült zsír, valljatok színt, és rohanjatok a henteshez töpörtyűért. Vagy tepertőért. Közben lengethettek zászlókat is - Égljen a zsír! - felhívással. Horváth Ilona, mi más lenne, soha ki ne vesszen a konyhámból Horváth Ilona és az ő töpörtyűs pogácsája.  

Aki csinált már életében egy csomó klassz pogácsát, az nyilván azt hiszi, hogy kizárólag kreténeknek szánom a részletes leírást és ez így is van. Pedig nem csak nekik, hanem az olyanoknak is mint én, akik szeretik előre tudni, hogy mire számíthatnak. Éljen a spontaneitás meg a kalandvágy, ugye.  

tepertőspogi1.jpg

Réteges tepertős pogácsa

Hozzávalók dupla adaghoz:

- 70 dkg töpörtyű

- 1 kg liszt

- 6 dkg élesztő

- 2 dl tej

- 2 dl tejföl

- 6 ek száraz fehérbor

- 30 dkg margarin

- 1,5 ek só

- bors

Anyukám instrukciói alapján készült, mert ő felülmúlhatatlan kelt tésztában, remélhetőleg egyszer én is az leszek. Vagy legalább jó.

Hentes, töpörtyű, hazaviszi, örül neki. Felvagdostam a töpörtyűket apró darabkákra, mint amikor azt mondják, hogy aprítsd apróra a diót, ez most olyan, csak töpörtyűvel. Darabolás közben csak egyszer vágtam el a nagyujjam. A tésztát este gyúrtam be, mert így nem megy rá az egész délelőtt a pogácsára.

A lisztet mérd ki a kelesztő tálba és morzsold hozzá a margarint. Mehet bele a közepébe vájt lukba a tejföl. Vegyél a markodba egy evőkanálnyi kristálycukrot meg az élesztőt, és morzsáld össze a tejföllel, majd amikor már kellően trutymákos vagy, akkor addig morzsolgasd össze a liszttel, míg le nem jön a kezedről a cucc. Azt gondolná az ember, hogy van értelme bevetni a keverőgépet, de valójában nincs. Innentől az van, hogy adagold hozzá a bort, a sót, a tejet, és fél kézzel a tálat fogd, másik kezeddel meg gyúrd a masszát, míg le nem szakad a karod. Meg amíg el nem válik szépen a táltól és a kezedtől is a tészta, és úgy nem érzed, hogy gyúrás közben néha buborékok képződnek benne. Eleinte úgy fog tűnni, hogy ez sosem fog bekövetkezni, de teljes meglepetésemre úgy 15-20 perc folyamatos gyúrás után mégis. Tíz perc elteltével meg eleve élvezni kezded az egészet, a leszakadó karod ellenére, úgyhogy szinte sajnálod, hogy nem kell már tovább macerálni a tésztát.

tepertőspogi2.jpg

Borítsd lisztezett deszkára, nyújtsd el mondjuk praktikusan akkorára, mint a nyújtódeszkád. Szórd meg jó alaposan a tepertővel, azt meg szórd meg borssal, amennyivel szeretnéd. Tüsszögj. Tekerd fel, mint a piskótatekercset, aztán hajtsd be az egyik végét középre, majd arra rá a másik végét. Rakd vissza a tálba, tegyél a tésztára alufóliát, majd a kelesztőtál tetejét, tedd hűtőbe. Ha fent lennél még pár óra múlva, akkor csekkold le, ha feljött a teteje, tuszkold vissza a tésztát és pattintsd vissza a tetőt. Reggelig nyugton marad.

Ébredj korán, mert vár a pogitészta a hűtőben. Nyújtsd el újra, tekerd össze újra, hajtsd egymásra újra, takard le konyharuhával, és hagyd pihenni még egy fél-3/4 órát. Addig ülj ki az erkélyre a tejeskávéddal. Nyújtsd ki ujjnyi vastagra a tésztát, vagdosd be késsel keresztbe-hosszába, hogy kis négyzetek legyenek majd a pogid tetején, majd kend meg a tésztát tojással. Szaggasd ki szimpatikus méretű körökre, a két tenyered éle között kicsit sodord meg őket, hogy legyen a poginak "kalapja", majd tedd őket a tepsire. Még a tepsin is hagyd állni negyed órát, addig úgyis melegszik a sütő, 200 fokra. Az első adag 20-25 percig sült nekem, a többinek már negyed óra is elég volt, látod az alján és a tetején, ha már szépen megpirult, jó.

Melegen is állati jó, még akkor is, ha a meleg kelt tésztától fájni fog a hasad, bár nekem még sosem fájt, akármennyit mondta anyám gyerekkoromban.

4 komment

Címkék: pogácsa tepertő


A bejegyzés trackback címe:

http://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr615352618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

panka 2013.06.11. 19:17:38

Úristen! Nincs az a torta, ami ekkora örömmel töltene el, mint ez a csupazsír cucc. Már az olvasása is. Zsír, zsír, töpörtyű, kiskanállal tolom a töpörtyűkrémet. Ha egyszer az életben még ehetek lisztet, akkor ezt sütök majd belőle.

Zenóbia 2013.06.13. 08:47:10

@panka: Hű, akkor nagyon erősen drukkolok, hogy ehess lisztet!:) Meg amúgy is persze! Nekem az ideális eset az, amikor van torta ÉS töpörtyűs pogácsa. Töpörtyűkrém, de szeretem én is, és milyen rohadt régen ettem.

panka 2013.06.13. 12:35:32

szerinted a töpörtyűkrém ehető párolt répával? mert a kenyér ugye nem játszik :D

Zenóbia 2013.06.13. 12:49:48

@panka: a töpörtyűkrém magában is jó :D na jó, ha komolyan belegondolok, akkor én simán megenném paprikával vagy uborkával, netán csemege ubival is, ha nem ehetnék lisztet. De én elvetemült vagyok. Vagy puffasztott rizs? különben is, zsírokra szüksége van a szervezetnek, ugye! :)